Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Το νερό είναι οικολογικό και κοινωνικό αγαθό!

Δεν υπάρχει βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με βάση τη διεθνή εμπειρία. Επιπλέον, μια σε βάθος ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας δείχνει ότι η πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι δεν έχουν ελλείμματα...

Υποστηρίζουμε την «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών για το Νερό» για να εξασφαλιστεί ότι το νερό παραμένει μια δημόσια υπηρεσία και ένα κοινό αγαθό. Υποστηρίζουμε την κινητοποίηση Ελλήνων πολιτών για το δημόσιο έλεγχο πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Το νερό είναι ένα δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα! 1.423.340 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της καμπάνιας της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό», καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό και στην αποχέτευση (ένα ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ), να προωθήσει την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως βασικών δημόσιων υπηρεσιών για όλους, να μην απελευθερωθούν/ ιδιωτικοποιηθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης.
Η οικολογική διαχείριση των υδάτων οφείλει να σέβεται τόσο τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών όσο και των οικοσυστημάτων. Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας, τη συμμετοχή σας, την υποστήριξή σας. Βοηθήστε μας να εξασφαλίσουμε το μέλλον. Υπογράψτε το κείμενο: http://www.right2water.eu/el
Η διαχείριση του νερού, ως βασικού δημόσιου αγαθού, δεν υπάγεται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Η ευρωπαϊκή πολιτική προβλέπει ουδετερότητα της Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών ύδατος (άρθρο 345 Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. και αρ. 17 1 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά).
Η Ε.Ε. ως εκ τούτου δεν πρέπει να πιέζει Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ύδρευσης - αποχέτευσης). Ιδιαιτέρως, όταν η κρίση οδηγεί νοικοκυριά σε αδυναμία πληρωμής λογαριασμών με την απειλή αύξησης του, ασύλληπτου για την Ευρώπη, αριθμού των 2 εκατομμυρίων πολιτών, που στερούνται πρόσβασης στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με βάση τη διεθνή εμπειρία. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πολίτες στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν απορρίψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης μέσω δημοψηφισμάτων και αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων. Πολλοί δήμοι στη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και στην Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη -μεταξύ των οποίων και αυτοί των Βερολίνου, Παρισιού, Μπορντό και Μπρεστ- ανέκτησαν και πάλι τον έλεγχο του νερού.
Επιπλέον, μια σε βάθος ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας δείχνει ότι η πώληση των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν ελλείμματα. Επιπλέον, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τρία βασικά σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη:
* Η αναμενόμενη τιμή πώλησης των δύο εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία τους.
* Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα 5 χρόνια περίπου, δηλαδή το ελληνικό κράτος πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο.
* Στην περίπτωση της Αθήνας, η αναμενόμενη τιμή πώλησης είναι περίπου το μισό των υφιστάμενων οφειλών των τοπικών αρχών και του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ο ιδιώτης αγοραστής έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει εντός 90 ημερών μέσω νομικών διαδικασιών.
Ως εναλλακτική λύση, προτείνουμε πόροι από το Ταμείο Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014 - 2020 να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη μείωση των απωλειών νερού από τα δίκτυα και την εξοικονόμηση - ανακύκλωση - επαναχρησιμοποίηση του νερού στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στη γεωργία.
Η «Ενωση των μη κερδοσκοπικών Συνεταιρισμών Νερού» των δήμων της περιοχής της Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο «Ενωση Πολιτών για το Νερό», που δημιουργήθηκε μέσα από τις δράσεις της «Κίνησης 136» και έχει αγωνιστεί για δύο χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ του ελέγχου των πολιτών πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης, υπέβαλε πρόσφατα εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως παρόμοιες πρωτοβουλίες στο Βερολίνο και αλλού έχουν κάνει με επιτυχία.
Υποστηρίξτε την πρωτοβουλία της «Κίνησης 136» http://www.136.gr/ Αφορά τη ζωή μας!  
απο δημοσίευση   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=365864
___________________________________________
Το νερό είναι κοινωνικό , δημόσιο αγαθό. Είναι καθήκον μας να το διαφυλλάξουμε
Μείνετε συντονισμένου με το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΡΟ- FREE WATER
  1. Γραφτείτε με το email σας (πάνω δεξιά), για να λαμβάνετε και μήνυμα για κάθε νέα δημοσίευση
  2. Γραφτείτε στην ομάδα μας στο Facebbok για να διαδώσετε την κοινότητα και το κοινό σκοπό μας και στους δικούς σας φίλους.
  3. Στείλτε μας και εσείς κάποια άρθρα  σας, επώνυμα για να τα δημοσιεύσουμε mmavrovouniotis@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου