Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό




Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Nestle, ότι το νερό δεν αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, το Αρκούδι έκανε μια μίνι έρευνα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, των υδάτινων πόρων και της διανομής τους  στην Ελλάδα.
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων έφτασε μέχρι τη διαχείριση των εθνικών υδάτινων πόρων, με λίγα λόγια λοιπόν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ περνάνε από το δημόσιο σε ιδιωτικά χέρια. Και γιατί είναι αρνητικό αυτό; Με μια γρήγορη αναζήτηση πέσαμε πάνω στην “Κίνηση 136¨ και στο “Save Greek Water”. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν πρωτοβουλίες πολιτών που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Διαβάζοντας online την ταυτότητα των δύο πρωτοβουλιών ξεχωρίζουμε γρήγορα τα εξής: δεν πρόκειται για δράσεις χρηματοδοτούμενες από τρίτους, υποστηρίζουν πως το καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί πάνω από όλα κοινωνικό δικαίωμα κι αγαθό. Το βασικότερο όμως είναι πως και οι δύο πρωτοβουλίες υποστηρίζουν με σαφήνεια τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού, όχι με αυθαίρετα επιχειρήματα, αλλά με επιστημονικές μελέτες  και οικονομικά και νομικά στοιχεία.
Και οι δύο λοιπόν πρωτοβουλίες συναινούν στο ότι, ενώ δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο στη χώρα μας, τα διεθνή παραδείγματα δείχνουν πως η ιδιωτικοποίηση του νερού οδήγησε γρήγορα σε αλματώδη  αύξηση των τιμών του νερού και σε ορισμένες περιπτώσεις στην υποβάθμιση της ποιότητάς του. Επίσης, παρότι στην Ευρώπη η τάση είναι να επιστραφεί η διαχείριση των υαδάτινων πόρων σε δήμους ή δημόσιους φορείς, η ιδιωτική εταιρεία Veolia πρόσφατα αποχώρησε από την Εταιρεία Ύδρευσης του Βερολίνου και η διαχείριση του νερού επεστράφη στο Δήμο, η Ελλάδα επιλέγει να διαλέξει διαφορετικό δρόμο…
Η “Κίνηση 136″ πέρα από το να εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδευσης & Αποχέτευσης της Θεσσλαονίκης, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πρότασή της σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Προτείνει τη μη κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της ΕΥΑΘ μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Μιλήσαμε με τον κ. Μαριόγλου από την “Κίνηση 136″, ο οποίος μας εξήγησε πως αν το κράτος προχωρήσει στην πώληση του 40% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, η “Κίνηση 136″ θα διεκδικήσει την απόκτησή του. Ο κ. Μαρίογλου επιπλέον μας εξήγησε πως έχει γίνει ήδη η κατάθεση πρότασης στο ΤΑΙΠΕΔ, η πρόταση όμως δεν είχε θετική αντιμετώπιση.  Στην ερώτησή μας ποιο θα είναι το όφελος για τους Θεσσαλονικείς από μια τέτοια κίνηση, ο κ. Μαριόγλου ήταν σαφής: “Δημοκρατική και διαφανής διαχείριση των υδάτινων πόρων”.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν πολίτες; Μπορούμε να υπογράψουμε τις καμπάνιες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη, την πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα.  Και φυσικά να ενισχύσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες με το να γίνουμε μέλη, να διαδώσουμε τη δράση τους και να ενημερώσουμε στο βαθμό που μπορούμε τους συμπολίτες μας.

από δημοσίευση του  http://www.toarkoudi.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CF%8C/
_______________________________________________
Το νερό είναι κοινωνικό , δημόσιο αγαθό. Είναι καθήκον μας να το διαφυλλάξουμε
Μείνετε συντονισμένου με το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΡΟ- FREE WATER
  1. Γραφτείτε με το email σας (πάνω δεξιά), για να λαμβάνετε και μήνυμα για κάθε νέα δημοσίευση
  2. Γραφτείτε στην ομάδα μας στο Facebbok για να διαδώσετε την κοινότητα και το κοινό σκοπό μας και στους δικούς σας φίλους.
  3. Στείλτε μας και εσείς κάποια άρθρα  σας, επώνυμα για να τα δημοσιεύσουμε mmavrovouniotis@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου