Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Σ’ έναν σύγχρονο Δήμο θεωρείται αυτονόητο πως τα βασικά ζητήματα υποδομών, όπως αυτά της ύδρευσης και της αποχέτευσης, πρέπει να είναι οριστικά λυμένα με τρόπο που να εξασφαλίζεται η υγεία των πολιτών, η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Α΄. Βασικές Αρχές

1) Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν αποτελεί ατομική ιδιοκτησία, ανεξάρτητα από τη θέση των πηγών και των γεωτρήσεων.

2) Το νερό ως κοινωνικό αγαθό δεν ιδιωτικοποιείται ούτε ως κοινός φυσικός πόρος ούτε ως προς τη διαχείρισή του μέσω δικτύων ή έργων που το αφορούν. Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας, εμπνέεται από τους μέχρι σήμερα αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού (Ε.Υ.Α.Θ., Πήλιο κ.α.) και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και από κάθε θέση στους επόμενους.

3) Το νερό  αποτελεί και θεμελιακό παράγοντα στη διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Επομένως οποιαδήποτε πρωτοβουλία οφείλει να εμπεριέχει αυτή τη λογική.

4) Το νερό αποτελεί πηγή πλούτου για την τοπική οικονομία και για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Συνεπώς η πολιτική διαχείρισης οφείλει να κινείται στη βάση της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, διασφαλίζοντας καλές συνθήκες άρδευσης χωρίς υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.

5) Η Δ.Ε.Υ.Α.Π. ως δημοτικός φορέας διαχείρισης της ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης δεν εκχωρεί σε ιδιώτες καμία από τις δραστηριότητές της. Ως στόχο έχει να εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες της περιοχής, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών.

6) Στα πλαίσια συμμετοχής των πολιτών και εμβάθυνσης της δημοκρατίας κάθε έργο ή παρέμβαση που θα αποφασίζεται, θα υλοποιείται μετά από λαϊκή διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες. Περαιτέρω συμμετοχή, εμπλοκή και συνευθύνη των τοπικών κοινωνιών μπορεί να προωθηθεί με την ίδρυση εταιρειών λαϊκής βάσης (όπου αυτό είναι δυνατό) σε μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες ή μονάδες αξιοποίησης λυμάτων. Η Δ.Ε.Υ.Α.Π. θα είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία τους.

7) Η τιμολογιακή μας πολιτική θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες χρήσης νερού της κάθε περιοχής, ώστε να είναι ισορροπημένη και να μην επιβαρύνει άνισα τους πολίτες.

Β΄. Ποιότητα νερού

Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου πρέπει να είναι η παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους δημότες. Η ποιότητα του νερού σχετίζεται άμεσα με την υγεία των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό προτείνουμε και προγραμματίζουμε:

1) Τον εξοπλισμό του εργαστηρίου της Δ.Ε.Υ.Α.Π. με τα κατάλληλα όργανα, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν όλες οι χημικές παράμετροι, που ορίζουν οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις  (φυτοτοξικές ουσίες, παραπροϊόντα χλωρίωσης, βαρέα μέταλλα κ.λπ.).

2) Συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για τη διεξαγωγή εξειδικευμένων αναλύσεων

3) Συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων χλωρίωσης και αντικατάστασή τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ώστε η χλωρίωση του νερού να γίνεται σωστά και να μην υπάρχει κίνδυνος υπερχλωρίωσης ή μη χλωρίωσης του νερού.

4) Προστασία των δεξαμενών, των υδατόπυργων και των γεωτρήσεων και συντήρησή τους, ώστε να πληρούν τους κανόνες υγιεινής.

5) Άμεση πρόσβαση των δημοτών στα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων μέσω του διαδικτύου.

Γ΄. Τεχνικό Πρόγραμμα της Δ.Ε.Υ.Α.Π.

Ιεράρχηση του Τεχνικού Προγράμματος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. με κριτήρια:
• την ασφάλεια των κατοίκων / εξασφαλισμένη ποιότητα του νερού
• τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών
• την ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου
• την προστασία του περιβάλλοντος
• την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών της Επιχείρησης

Με βάση τα παραπάνω, κατατάσσουμε τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος στους εξής άξονες:

1) Προμήθεια του απαραίτητου εργαστηριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε να διενεργούνται απρόσκοπτα οι υποχρεωτικοί τακτικοί/περιοδικοί έλεγχοι για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

2) Κατασκευή σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης, όπου δεν υπάρχει.

3) Συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης και αντικατάσταση του παλαιού, όπου χρειάζεται.

4) Εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καταγραφή των υδάτινων πόρων και την λελογισμένη χρήση τους.

5) Διάνοιξη χειμάρρων, καθαρισμός καναλιών και διαμόρφωση  ρεμάτων.

6) Ένταξη έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δ΄. Τιμολογιακή Πολιτική

Στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης του νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος, κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση μετρητών (ρολόγια) σε όλους τους υδροδοτημένους χώρους, με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης του νερού. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας, καθώς αποτελεί αγροτική περιοχή με μεγάλο μέρος του πληθυσμού του να κατοικεί σε χωριά, προβλέπεται η θέσπιση ειδικών τιμολογίων, όπως:

1) Κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

2) Ειδικό τιμολόγιο για μπαξέδες, όταν καλύπτουν διατροφικές ανάγκες. Ενθάρρυνση της οικιακής μικροκαλλιέργειας με ταυτόχρονη υιοθέτηση μη υδροβόρων συστημάτων άρδευσης, με στόχο την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης του νερού.

3) Ειδικό τέλος, για όσους ξοδεύουν το πόσιμο νερό με στόχο την πολυτελή τους διαβίωση, όπως για παράδειγμα σε πισίνες και εκτάσεις γκαζόν.

Ε΄. Οικονομικά της Επιχείρησης

Λογιστικός έλεγχος, εξυγίανση οικονομικών και διαφανής διαχείριση των πόρων.

ΣΤ΄. Προσωπικό

1) Αξιοποίηση όλου του επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού της Δ.Ε.Υ.Α.Π. χωρίς διακρίσεις.

2) Στελέχωση της Επιχείρησης με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. 

3) Συμμετοχή του προσωπικού στην επεξεργασία και εφαρμογή της πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Π..
_____________________________________________________________________________
Το νερό είναι κοινωνικό , δημόσιο αγαθό. Είναι καθήκον μας να το διαφυλλάξουμε
Μείνετε συντονισμένου με το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΕΡΟ- FREE WATER
  1. Γραφτείτε με το email σας (πάνω δεξιά), για να λαμβάνετε και μήνυμα για κάθε νέα δημοσίευση
  2. Γραφτείτε στην ομάδα μας στο Facebbok για να διαδώσετε την κοινότητα και το κοινό σκοπό μας και στους δικούς σας φίλους.
  3. Στείλτε μας και εσείς κάποια άρθρα  σας, επώνυμα για να τα δημοσιεύσουμε mmavrovouniotis@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου